Røttene til Bare Bitcoin

Bare Bitcoin

26. desember 2022

Høsten 2021, startet Torkel og Bjørn Olav Bare Bitcoin. Planen var å gjøre det dødsenkelt å kjøpe bitcoin. Vi var frustrerte over at samtlige handelsplasser i Norge pushet kunder til å kjøpe kryptovalutaer vi mente var verdiløse. Og nei, vi snakker ikke om Ethereum. Heller XRP og DOGE.

Vi hadde stor tro på bitcoin, og om bitcoin ble 1/10 så vellykket som vi trodde, måtte det være plass til et bitcoin-selskap i Norge. Om vi var de eneste i landet som satset på bitcoin, skulle vi klare å bli best.

Men røttene strekker seg tilbake til 2018. Da begynte begge to i Bitgate, der vi utviklet store deler av appen. Det var så spennende at vi sluttet å studere. Vi jobbet der rimelig kort, fordi selskapet satset hardt på EOS, noe vi ikke ville være med på.

Skjermbilde av Bjørn Olav og Torkel i en YouTube-video

Bjørn Olav og Torkel i sitt første startup-eventyr, 2018

I 2019 hoppet vi over til Arcane Crypto. Lightning var rimelig nytt, og vi skulle lage et betalingssystem for bransjer som slet med kortbetalinger. En god ide, men det viste seg folk ikke var villig til å betale for gode ideer.

Skjermbilde av betalingssystemet som ble lagd i Arcane Crypto

En liten del av betalingsløsningen vi lagde i Arcane Crypto

Jo lenger vi jobbet i Arcane, jo mer frustrerte ble vi. Over egen prestasjon med Teslacoil, og over at Kaupang solgte DOGE over en lav sko. Det ville vi ikke være med på.

Det er nå våren 2021, og bitcoin står i $60 000. Som ihuga bitcoin-fantaster hadde vi alle sparepengene i bitcoin, og mer å rutte med enn noensinne før. Nok til å lage egen startup. Samtidig manglet det norske markedet et godt alternativ for onboarding til bitcoin. Vi følte oss ikke trygge på å sende venner og familie til noen av de andre norske tjenestene. Alle og enhver pushet for å kjøpe andre kryptovalutaer.

Skjermbilde av grunnleggerne som tekster hverandre i mars 2021

Grunnleggerne “buller” hverandre opp. Vanlig bitcoin-lingo.

En klassisk norsk startup-teknikk er å kopiere ting som har vist seg å fungere i utlandet. Det er ekstra lett med bitcoin fordi Norge har sitt eget betalingssystem. Vi hadde hørt om Swan, River og Cash App, og de gjorde det kjempebra.

Det var alt vi trengte for å sette i gang. Den 13.april 2021 sa vi opp jobben i Arcane Crypto for å sette i gang med eventyret som skulle bli Bare Bitcoin.

Det første vi gjorde var å søke om registrering hos Finanstilsynet. Det viste seg å være en frustrerende lang prosess med mye venting.

Mens vi ventet på godkjenning syslet vi litt med Bare Bitcoin, men relativt lite. Vi fikk ikke lov til å selge bitcoin enda. I Arcane hadde vi fått den viktigste leksa vi har lært til nå: Lag noe folk vil ha. Det er vanskelig å gjøre om du har 0 brukere.

Tilfeldigvis gikk det kjempebra med Firi, og vi ble hyret inn som konsulenter. Vi integrerte lightning, og lagde infrastruktur for innskudd og uttak med Fireblocks.

Skjermbilde av Thuc Hoang som legger ut kode Torkel og Bjørn Olav har skrevet

Høsten 2022 dunket det inn godkjenning fra Finanstilsynet, og vi lanserte Bare Bitcoin til alle (med iPhone).

Rimelig samtidig gikk bitcoin til helvete, og sparepengene tok slutt. Det gikk så dårlig at Torkel måtte begynne å være IT-konsulent på heltid. Snakk om dårlig timing. Vi fikk endelig lov til å lage selskapet vi hadde drømt om, også hadde vi ikke råd.

Takket være Torkels konsulentgrunker, kunne Bjørn Olav og Regine (designeren vår) fortsette på fulltid. De ga seg selv en frist til jul med å få Bare Bitcoin til å tjene hvertfall litt penger. Fikk vi det ikke til innen da, måtte Bjørn Olav også bli IT-konsulent.

Vi er nå kommet til desember 2022, og spørsmålet du stiller deg er: Måtte Bjørn Olav begynne å konsultere, eller har noen investert? Hvor kommer pengene til å drifte det fra?

Fortsettelse følger...