Som en (potensiell) bruker, lurer du kanskje på hvordan kjøp og salg av bitcoin fungerer bak kulissene. Får du en god pris? Hva skjer med dataene dine? Er pengene dine noensinne utsatt for risiko?
De tingene er ikke behagelige å tenke på, men samtidig viktige å ta stilling til. Det har vært flere uærlige og uerfarne aktører så langt i bitcoins historie. Om du vet hvordan ting ser ut på innsiden av Bare Bitcoin, kan du ta bedre stilling til om vi håndterer risiko på en god måte. Spesielt om du kommer fra tradisjonell finans er dette typisk ting du ikke trenger å ta stilling til.
I denne posten skal vi ta deg dypt inn i hvordan både kroner og bitcoin flyter gjennom Bare Bitcoin. Den første delen tar for seg flyten fra ditt perspektiv. Den andre delen tar for seg Bare Bitcoin sitt perspektiv.
Hvordan du kan kjøpe bitcoin
Når du kjøper bitcoin, kan du velge mellom fire ulike betalingsmåter: Direktebetaling1, kortbetaling, manuell bankoverføring, og forhåndsbetalt balanse. Du kan forhåndsbetale for bitcoin ved å sende kroner til oss med kontonummer og KID, eller med direktebetaling.
Når du velger direktebetaling, får vi en beskjed fra banken din om at kroner er på vei. Vi kjøper bitcoin med en gang vi får den beskjeden, og legger ut kronene for kjøpet ditt. Det tar 1 virkedag før kronene er bokført i banken vår. Frem til kronene er bokført hos oss har du ikke mulighet til å ta ut bitcoin, fordi det er en risiko for at betalingen blir avbrutt av banken din.
Betaler du med kortbetaling eller forhåndsbetalt balanse kan du ta ut bitcoin raskere, fordi vi har mottatt endelig betaling. Da er det ikke lenger mulig for deg eller banken din å reversere transaksjonen, og det er trygt for oss å sende bitcoin.
All forhåndsbetalt balanse oppbevares på en klientkonto2 i banken vår. Det betyr at om Bare Bitcoin går konkurs, får du tilbake kronene dine. Forhåndsbetalt balanse er ikke våre midler, de er dine.
Direktebetaling | Forhåndsbetalt balanse & kortbetaling | |
Periode før uttak | 1 virkedag | Umiddelbart, med mindre direktebetaling er brukt til å fylle på forhåndsbetalt balanse |
Kurs låses | Umiddelbart | Umiddelbart |
Maksgrense | 2 000 000 kr | 10 000 000 kr |
Handler større enn 10 000 000 kr må forhåndsgodkjennes, og vi gjennomfører handelen manuelt.
Og det konkluderer flyten fra ditt perspektiv. Ganske enkelt, og lite komplekst. Bak kulissene derimot skjer det mange små og store ting.
Hvordan vi skaffer deg den laveste bitcoin-prisen
Når du kjøper bitcoin, gjennomfører vi tilsvarende kjøp med flere OTC-handelsplasser3 og market makere4. Begge disse spesialiserer seg på å ta unna høyt volum. Bare Bitcoin blir tilbudt en lavere pris enn du ville fått, fordi vi handler mye bitcoin. Koden vår velger den laveste prisen, som gjør du også får en lav pris.
Hvorfor har det noe å si? Fordi ikke alle selskap du kan kjøpe bitcoin av gjør det! Om du for eksempel handler på en børs, er du avhengig av prisen hos én enkelt aktør.
Når bitcoin er volatil, (som den er kjent for å være fra tid til annen) er det krevende for børser å ha nok likviditet5 til å sørge for rettferdige priser til alle. Det er spesielt gjeldende i Norge, fordi vi er et lite land, med relativt små handelsplasser og lite aktivitet. Løsningen til mange (kanskje deg?) er å bruke utenlandske handelsplasser med høyere likviditet, men det er dyrt å veksle til EUR eller USD i banken din.
Ved å hente priser fra flere ulike aktører, kan vi sikre deg en lav bitcoin-pris, uten at du trenger å gå utenlands.
Håndtere risiko med partnere
Når du kjøper bitcoin, gjør vi som sagt tilsvarende kjøp med partnere våre (OTC eller market makere). Da skylder vi partneren kroner, og de skylder oss bitcoin i gjengjeld. Bare Bitcoin gjør mange handler med partnere før utestående beløp blir oppgjort.
Vi har både tidsgrenser og beløpsgrenser for hvor ofte oppgjør skal skje. Om en av de grensene nås, sender partneren oss bitcoin, og vi sender de kroner. Denne rutinen gjør at vi aldri er eksponert for veldig høye beløp mot enkeltaktører. Om partneren går dukken, har vi ikke sendt fra oss kroner, og kan kjøpe tilbake tilsvarende bitcoin hos en av de andre partnerne. Beløpsgrensen for oppgjør gjør at vi ikke er overeksponert for den risikoen.
Når vi setter i gang et internt oppgjør med en partner, kan det ta noen dager før det er ferdig. Om du selger bitcoin for et høyt beløp, kan det derfor ta noen dager før kroner er på kontoen din. Det er fordi partneren må flytte fiat6 fra utenlandske børser (Coinbase, Kraken etc.), for så å sende det til oss. Vi sender ikke fra oss bitcoin før partneren har bekreftet de er klare til å sende kroner.
Hvordan vi velger partnere
Valg av partnere handler først og fremst om kvalitet. Før vi begynner å handle med en partner, gjør vi diverse vurderinger for å vurdere nettopp det. Hvor lang tid tar oppgjør? Hvordan er prisene? (For lave priser kan også indikere risiko!) Hvem er deres handelspartnere igjen? Fremstår de som kompetente folk med lav apetitt for risiko? Driver de med annen virksomhet ved siden av veksling? (Utlån av bitcoin er et eksempel på høy risiko)
Oppbevaring & uttak
Når du har kjøpt bitcoin, oppbevarer vi det for deg. Den overveldende majoriteten oppbevares i cold storage7. Vi lagrer ikke mer bitcoin med varme nøkler enn nødvendig for å betjene uttak fra dag til dag. Både varme og kalde nøkler oppbevares trygt, men varme nøkler er naturlig nok utsatt for høyere risiko. For å sørge for det ikke oppbevares for mye bitcoin med varme nøkler, har vi lagt inn en beløpsgrense. Når BTC-beholdningen er høyere enn grensen, flyttes bitcoin automatisk til cold storage.
Bare Bitcoin bruker ikke tredjeparter for å oppbevare bitcoin, og alt kjøres på egen infrastruktur. Det gjør oss i stand til å ha en god forståelse for hvordan systemene fungerer, og fjerner tredjepartsrisiko for oppbevaring av bitcoin. Systemene er så enkle at vi kan forstå hvordan det tekniske henger sammen. Det igjen kan vi gjøre takket være fokuset vårt på kun bitcoin. Oppbevaring for bitcoin er nemlig veldig enkelt å gjøre trygt, sammenlignet med systemer for oppbevaring av mange kryptovalutaer på én gang.
Når man skal lage systemer for oppbevaring av mange kryptovalutaer, er man nødt til å øke kompleksiteten. Det blir fort så komplekst det ikke lønner seg for handelsplasser å lage løsningen selv, og mange ender opp med å bruke tredjeparter som Fireblocks. Vi tror det ligger mye verdi i å ikke overføre kompleksitet til en tredjepart.
Vi låner heller aldri ut bitcoinene dine, eller sender de til tredjeparter av andre grunner. Alle bitcoinene dine oppbevares enten med de varme eller kalde nøklene våre.
Hvorfor vi satser på kun bitcoin
Hvorfor gidder vi å gjøre alt dette? Fordi vi vil bygge noe solid som skal vare langt inn i fremtiden. Et system som fungerer med ekstrem volatilitet, og som tåler at andre handelsplasser går konkurs. Bitcoin sin historie har vist at selv de største aktørene kan gå under, og det må tas høyde for om man skal drive en trygg handelsplass.
Som bitcoin-pioneeren Nick Szabo engang sa: "Trusted third parties are security holes"
Notater
-
Vi bruker Neonomics til å gjennomføre transaksjoner direkte fra banken din, etter at du har godkjent med BankID. Det er en såkalt PSD2-løsning. ↩
-
En klientkonto er en spesiell type bankkonto lagd for å forvalte kunders midler. Det som er spesielt med kontoen er at kreditorer ikke kan kreve tilgang til innestående beløp om en bedrift går konkurs. Brukes også typisk av advokater, eiendomsmeglere, fondsforvaltere og inkassobyråer. ↩
-
Over-the-counter (OTC) betegner handel som foregår direkte mellom to parter, uten å gå via ordrebøkene på en børs. Bare Bitcoin er for eksemepl en OTC-handelsplass. Begrepet "OTC" brukes også gjerne om store handler, hvor det handles for millioner av kroner på én gang. ↩
-
En market maker er en partner som tilbyr kjøps- og salgspriser på et marked. De gjør dette med egen risiko, og har som formål å tilby likvidtet på en markedsplass. De tjener penger på å gjøre motsatte handler på ulike markeder, til en gunstig pris for seg selv. ↩
-
Likviditet sier noe om hvor raskt og enkelt en finansiell eiendel (som for eksempel bitcoin!) kan veksles om til og fra kontanter. Likviditet varierer fra markeder til markeder. For eksempel er amerikanske aksjer langt mer likvide enn norske aksjer, fordi det er veldig mange flere som handler i amerikanske aksjer. Det samme gjelder også med bitcoin. På norske børser kan det ofte være såpass lite likviditet at handelsordren din ender opp med å bli gjennomført til en dårligere pris enn du så for deg! ↩
-
Fiat er penger som for eksempel kroner, dollar, og euro. Det er typisk penger utstedt av stater der utstederen ikke har dekning (i for eksempel gullreserver) til å innløse dem i realverdier. ↩
-
Cold storage er den sikreste formen for oppbevaring av bitcoin, først og fremst fordi privatnøklene aldri er koblet til internett. Det er standardmåten å oppbevare bitcoin på når det er snakk om større verdier. Vi har også skrevet mer utfyllende om hvordan Bare Bitcoin sørger for sikker oppbevaring av bitcoinene dine her. Om du vil lære hvordan kan oppbevare bitcoin på egenhånd, kan du lese om det her. ↩