Husk å oppgi bitcoin på skattemeldingen!

Bare Bitcoin

18.april, 2023

Benjamin Franklin sa en gang at det bare er to sikre ting i livet: død og skatt - også liker vi å tenke at bitcoin er den tredje tingen. 30. april (om under to uker!) er det frist for å levere inn skattemelding for privatpersoner. Om du har kjøpt, solgt eller brukt bitcoin (eller andre kryptovalutaer!) i 2022 må du huske å oppgi dette på skattemeldingen din. Dette kan du lese mer om i Skatteetatens egene veiledere, eller du kan også se en Skatteetaten-video om temaet.

Det er i hovedsak to opplysninger som er viktige:

 1. Kroneverdien av dine bitcoin-verdier, 1. januar 2023. Dette skal oppgis som formue, under temaet “Finans - Virtuelle eiendeler / kryptovaluta”. Alle som eide bitcoin i 2022 må oppgi dette, uavhengig av om du realiserte gevinst/tap eller ei.

 2. Realisert gevinst eller tap i 2022. Om du har realisert enten gevinst eller tap på bitcoin i 2022 skal dette oppgis (og enten skattes på, eller føres som fradrag). “Realisert” betyr at du har vekslet om bitcoin til en annen valuta (enten kroner, dollar eller en kryptovaluta). Om du ikke har solgt eller vekslet om bitcoin til noe annet, har du altså 0 i både gevinst og tap, helt uavhengig av om bitcoin-kursen har gått opp eller ned.

Om du kun har kjøpt bitcoin i 2022, og ikke solgt noe, så har vi en gladsak til deg: skatten din er superenkel å regne ut. Da trenger du bare å oppgi formuesverdien din, og saken er biff. Denne finner du ved å logge inn

her.

Bildet blir litt mer komplekst om du har solgt bitcoin, vekslet det til en annen valuta, eller brukt bitcoin til å betale for varer eller tjenester. Da må du beregne hvor mye du har hatt i gevinst eller tap på dette. Om du har hatt gevinst skal du skatte 22% (i 2022), og om du har hatt tap får du fradrag for tilsvarende. Det blir fort komplekst om du skal regne ut dette selv.

Vi har derfor samarbeidet med Kryptosekken, en norsk tjeneste for beregning av korrekt skatt på bitcoin og kryptovaluta. Kryptosekken regner ut alt for deg, på en enkel og grei måte. Kryptosekken fungerer også fint om du har handlet både på Bare Bitcoin, og andre tjenester. Det er gratis å bruke Kryptosekken om du ikke har utført veldig mange handler.

Slik går du frem for å importere Bare Bitcoin-transaksjoner i Kryptosekken:

 1. Klikk på “profil”-fanen nederst i høyre hjørne, og velg “Kryptosekken”.

  Meny i bb-appen for å hente Kryptosekken-nøkkel
 2. Her får du se en API-nøkkel du skal oppgi til Kryptosekken. Denne nøkkelen gir tilgang til å lese transaksjonsdata fra Bare Bitcoin, så det er viktig at du ikke gir denne til noen andre enn Kryptosekken!

  Meny i bb-appen som viser Kryptosekken-nøkkel
 3. Lag en bruker på Kryptosekken, og gå til siden for Bare Bitcoin-import. Der oppgir du API-nøkkelen du kopierte i steget over.

  Import av bb-transaksjoner i Kryptosekken

Etter at du har fullført importen din i Kryptosekken (sammen med eventuelle andre bitcoin- eller kryptotjenester du har brukt) får du spyttet ut fiks ferdige tall du kan oppgi i skattemeldingen. Litt mer komplisert enn ved aksjehandel, men slettes ikke umulig. Vi ønsker alle bitcoin-entusiaster lykke til i skatteinnspurten! Om det er noe om bitcoin og skatt du lurer på må du ikke nøle med å ta kontakt med oss.