Ny lov for overføring av bitcoin

Ny lov for overføring av bitcoin

1. juli 2025

Bare Bitcoin


1.juli trådte TFRII1 i kraft i Norge. Det er en ny lov som pålegger alle kryptobørser å hente inn og utveksle personlig informasjon om mottaker og avsender når du overfører bitcoin.

Det vil si at når du overfører bitcoin til eller fra en kryptobørs, utveksler børsen personlig informasjon om deg. For eksempel om du overfører bitcoin fra Bare Bitcoin til Coinbase, er vi lovpålagt å sende ditt fulle navn, adresse og personnummer til Coinbase sammen med bitcoinene. Videre er du lovpålagt å oppgi hvem det sendes til med fullt navn og adresse.

At denne type informasjon utveksles er ikke nytt. Det samme gjelder faktisk alle bankoverføringer du gjør. Når du sender kroner fra én bank til en annen, er banken pliktig å sende fullt navn og adresse sammen med pengene. Det gjelder også overføringer til utlandet.

TFRII bruker det samme konseptet "personlige detaljer må følge med penger", og pålegger det for kryptoaktører. Det er krevende for en hel bransje å bli enige om en standard for utveksling av informasjon, og det finnes flere aktører som forsøker å lage en standard. Noen eksempler er Notabene, Trust, og SumSub. I Bare Bitcoin bruker vi Trust.

For overføringer til din egen lommebok gjelder nesten det samme lovkravet. Du må fortsatt oppgi hvem det sendes til, men vi er ikke pålagt å sende informasjonen du oppgir til noen. Den er kun til vårt odel og eie. Om du sender over 1 000 euro derimot, er vi påkrevd å "gjøre hensiktsmessige tiltak" for å vurdere om du eier adressen. Praktisk betyr det du må utføre en såkalt "satoshi-test", som gjøres ved at du sender et lite bitcoin-beløp til en adresse vi gir deg. Når vi har mottatt den overføringen regnes du som eier av adressen og kan sende bitcoin dit. "Satoshi-testen" gjøres kun én gang per adresse.

Hva om du ikke vil oppgi denne informasjonen?

Du kommer dessverre ikke unna. Kravet gjelder likt for alle aktører i hele EU. Om en handelsplass ikke henter inn eller utveksler informasjonen bryter de loven.

Om du er frustrert over at denne informasjonen utveksles burde du ta det opp med politikerne som har vedtatt det. Å ta det opp med kryptobørsene hjelper ikke. Tvert imot tar det oppmerksomhet vekk fra de som faktisk pålegger deg det. Ofte må finansbransjen ta støyten for kjipe inngrep i folks personvern. Så godt som hver gang dette gjøres, er det fordi det er lovpålagt gjennom diverse anti-hvitvaskingslover og -regler.

Loven gjelder ikke når bitcoin overføres mellom privatpersoner. En løsning for å unngå deling av informasjon er å overføre bitcoin peer-to-peer2, direkte fra din egen lommebok til noen andres.

Mer om selve loven

Selve loven kommer direkte fra EU, og Norge er pålagt å innføre den på grunn av EØS-avtalen. I tillegg til TFRII er MiCA3 vedtatt. MiCA pålegger kryptoaktører en drøss med lover og regler, og kommer også fra EU.

Har det noe for seg?

Denne loven føyer seg inn i en lang rekke internasjonale lover for å forhindre hvitvasking og terrorfinansiering, som alle har til felles at de samler inn veldig mye informasjon om veldig mange uskyldige mennesker. For å fange en promille med kriminelle samles det inn omfattende personlig dokumentasjon om mange millioner mennesker, og de positive effektene er dårlig dokumenterte. Når vi tvinges til å dele personlig informasjon med andre tredjeparter øker det risikoen for at informasjonen kommer på avveie. Vi synes det er uheldig at denne loven har blitt påtvunget oss og brukerne våre.




Notater

  1. TFR er en forkortelse for Transfer of Funds Regulation. Les mer om loven her

  2. Peer-to-peer (P2P) kan oversettes til norsk som "bruker-til-bruker". En P2P-betaling betyr at overføringen gjøres direkte mellom to personer uten en mellommann som formidler overføringen. Det kan gjøres med bitcoin, eller med kontanter.

  3. Les hele loven om kryptoeiendelstjenesteytere her