Bitfinex kan få tilbake nesten 100 000 bitcoin fra USA

Bitfinex kan få tilbake nesten 100 000 bitcoin fra USA

Kunngjøring

15. januar 2025

Torkel

Torkel

Medgrunnlegger


Bitfinex kan få tilbake 95 000 bitcoin fra USA

Amerikanske påtalemyndigheter har bedt en føderal dommer om å godkjenne tilbakeføringen av nesten 95 000 bitcoin til kryptobørsen Bitfinex. Dette utgjør rundt 80% av bitcoinene som ble stjålet i det beryktede hackerangrepet mot børsen i 2016.

Endelig oppklaring etter åtte år

I 2016 ble Bitfinex utsatt for et av kryptohistoriens største hackerangrep, da 119 756 bitcoin ble stjålet fra børsen. På dette tidspunktet var verdien "bare" 72 millioner dollar. Med dagens bitcoinpris er de stjålne midlene verdt over 11 milliarder dollar.

I februar 2022 arresterte amerikanske myndigheter ekteparet Ilya Lichtenstein og Heather Morgan (også kjent som rapperen "Razzlekhan") for hvitvasking av de stjålne bitcoinene. Paret erkjente skyld i 2023, og ble dømt til henholdsvis 5 år og 18 måneder i fengsel. Heather Morgan har produsert en rekke med mildt sagt absurde musikkvideoer, blant annet for låta "Razzlekhan vs The United States" om hennes erfaringer med å krangle med lovens lange arm.

Komplisert tilbakeføring

Av de 119 754 stjålne bitcoin, kan 94 643 bitcoin returneres direkte til Bitfinex. Disse ble funnet i den originale hackerens lommebok.

De resterende 25 000 bitcoin vil kreve en mer komplisert prosess for tilbakeføring. Dette er fordi disse midlene ble forsøkt hvitvasket gjennom "en rekke komplekse og teknologisk sofistikerte metoder", ifølge påtalemyndighetene.

Gode tider for Bitfinex og Tether

Dette kommer på et tidspunkt der både Bitfinex og søsterselskapet Tether opplever medvind. Tether, som er verdens største stablecoin med en markedsverdi på over 90 milliarder dollar, har nylig rapportert om rekordhøye overskudd og reserver. Bitcointelegrafen har nylig rapportert om at selskapet flytter hovedkontoret sitt til El Salvador.

Betydning for bitcoinindustrien

Denne saken viser at selv komplekse kryptokriminalsaker kan løses, og at stjålne midler kan spores og returneres. Det sender et sterkt signal til potensielle hackere om at kryptovaluta ikke er så anonymt som mange tror.

For Bitfinex-brukere som ble rammet av hacket i 2016, representerer dette en etterlengtet seier. Børsen har tidligere utstedt en egen kryptovaluta kalt LEO. Ved utstedelse av denne lovet de å bruke store deler av eventuelle gjenvunnet bitcoin til å kjøpe tilbake og destruere LEO-tokens.

Les mer om saken hos CoinDesk. saken ble først omtalt av DB News.