16 år siden Satoshis ikoniske bitcoin-beskjed

16 år siden Satoshis ikoniske bitcoin-beskjed

Lær

3. januar 2025

Torkel

Torkel

Medgrunnlegger


3. januar 2009 skapte Satoshi Nakamoto den første bitcoin-blokken, kjent som genesisblokken. I denne blokken gjemte han en beskjed som for alltid skulle minne oss om hvorfor bitcoin ble skapt: The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks.

En kryptisk beskjed med dyp mening

Beskjeden var en direkte referanse til forsiden av den britiske avisen The Times samme dag. Overskriften handlet om hvordan den britiske finansministeren vurderte enda en redningspakke til bankene, midt under finanskrisen.

Dette var ikke tilfeldig. Ved å velge akkurat denne overskriften, gjorde Satoshi to ting samtidig:

  1. Han beviste at blokken ikke kunne ha blitt laget før 3. januar 2009
  2. Han kommenterte på det tradisjonelle finanssystemets svakheter

Beskjeden kan den dag i dag finnes på blokkjeden.

Om du er av teknisk av deg, kan du til og med lese ut beskjeden via din egen bitcoin-node:

$ bitcoin-cli getblock $(bitcoin-cli getblockhash 0) false \
    | cut -b 263-400 \
    | xxd -r -p; echo
The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks

Finanskrisens etterdønninger

2008-2009 var en dramatisk tid for verdensøkonomien. Den amerikanske bank-kjempen Lehman Brothers hadde kollapset, og banker over hele verden fikk enorme redningspakker fra skattebetalerne. Dette var nettopp den type system bitcoin var designet for å være et alternativ til.

Satoshis beskjed i genesisblokken var derfor både et tidsstempel og et manifest: Bitcoin skulle være et pengesystem som ikke trengte redningspakker, som ikke kunne manipuleres av politikere, og som ikke var avhengig av tillit til banker.

En levende påminnelse

16 år senere er beskjeden like relevant. Mens sentralbanker og regjeringer stadig må trykke penger for å redde banker og finansinstitusjoner, fortsetter bitcoin å operere helt uavhengig av disse systemene.

Bitcoin har siden den gang vokst til å bli et global verdisystem verdt over verdt nesten 20 billioner kroner. Bitcoin har overlevd utallige "dødsfall", regulatoriske angrep og tekniske utfordringer. Men mest imponerende av alt: Bitcoin har aldri trengt en redningspakke.

Arven lever videre

Satoshis beskjed i genesisblokken minner oss om bitcoins opprinnelige formål: Å skape et alternativ til et finanssystem preget av sentralisert kontroll, redningspakker til elitene, og et system hvor nærhet til makta avgjør rikdommen din. 16 år senere fortsetter bitcoin å være nettopp det - et system som står på egne ben, uten behov statlig intervensjon.

Dette er kanskje bitcoins største prestasjon: At vi fortsatt, 16 år senere, lever opp til visjonen som ble kodet inn i den aller første blokken.

Satoshis beskjed