El Salvador har endelig kommet til enighet med Det internasjonale pengefondet (IMF). Avtalen er verdt 1,4 milliarder dollar, men kommer med krav om å begrense deler av landets bitcoin-satsning. IMF har lenge vært kritiske til landets bitcoin-strategi, og fondet er kjent for å tvinge frem endringer i land de gir finansieringspakker til.
Hva går avtalen ut på?
IMF vil gi El Salvador et lån på 1,4 milliarder dollar. Pengene skal brukes til å videreutvikle landets økonomi. El Salvador har i flere tiår slitt med et ekstremt høyt voldsnivå i landet, hvor kriminelle gjenger har holdt befolkningen under et strengt terrorregime. Dette har bedret seg i et forbløffende tempo de siste årene, noe som naturlig nok har hatt veldig positive økonomiske effekter.
Verdens første bitcoin-land, med blandede resultater
El Salvador var det første landet i verden som gjorde bitcoin til offisiell valuta. Bitcoin ble dermed landets andre offisielle valuta, ved siden av amerikanske dollar. Dette skjedde i 2021, og ble innført av den kontroversielle presidenten Nayib Bukele. Bitcoin ble såkalt "tvungent betalingsmiddel" i landet. Dette innebar på papiret at alle bedrifter måtte akseptere bitcoin som betalingsmiddel. I realiteten var dette mer eller mindre valgfritt, og de fleste betalinger foregikk fremdeles i dollar.
Som en del av arbeidet med bitcoin som betalingsmiddel, lanserte også landet en offisiell lommebok ved navn Chivo. Lommeboken var ment å være en enkel og effektiv måte for befolkningen til å få tilgang til bitcoin. Den ble imidlertid aldri en særlig stor suksess, og har lenge vært preget av dårlig brukeropplevelse, mange tekniske problemer og til og med persondata på avveive!
Landet har også kjøpt betydelige mengder bitcoin, og eier i dag over 6 200 BTC. Siden november 2022 har de kjøpt én bitcoin hver eneste dag. Dette kan man faktisk følge med på i sanntid, på bitcoin-blokkjeden!.
Betydelige innstramminger i bitcoin-politikken
Som del av avtalen må El Salvador gjøre flere endringer i sin bitcoin-politikk:
- Bitcoin vil ikke lenger være tvungent betalingsmiddel for private bedrifter. Det vil fremdeles være mulig å bruke bitcoin som betalingsmiddel, men dette vil nå foregå på frivillig basis.
- Staten skal begrense sitt engasjement i "bitcoin-relaterte aktiviteter". Nøyaktig hva som menes med dette er uklart.
- Den statlige Chivo-lommeboken skal selges eller avvikles.
- Skatter skal kun betales i amerikanske dollar
Dette markerer en betydelig endring fra president Bukeles tidligere aggressive bitcoin-strategi.
Hvorfor gjør de dette?
El Salvador har lenge slitt med høy statsgjeld og har hatt behov for internasjonal finansiering. IMF har tidligere vært svært kritiske til landets bitcoin-satsning, og har sett på den som en risiko for finansiell stabilitet.
Det er ingenting som tyder på at landets gjeldsproblemer har noe med bitcoin å gjøre, og IMFs bitcoinbekymringer fremstår som relativt uinformerte. Det er imidlertid åpenbart at El Salvador har lyst på lån derfra, og at de dermed har vært villige til å endre på deler av sin bitcoin-strategi for å oppnå dette.
Hva betyr dette for bitcoin?
Dette er på noen måter et tilbakeslag for visjonen om bitcoin som lovlig betalingsmiddel. El Salvador var det første landet som gjorde bitcoin til offisiell valuta, og mange har sett på eksperimentet med stor interesse.
Samtidig er det verdt å merke seg at landet ikke gir helt slipp på bitcoin. Private aktører kan fortsatt velge å bruke det, og det er ingen tegn til at staten vil selge sine bitcoin-beholdninger.
Det må også sies at påbud om tvungent betalingsmiddel er noe enhver bitcoiner burde være skeptisk til. Sentralt hos mange bitcoin-tilhengere er jo nettop tanken om å ha konkurranse mellom nasjonale og private valutaer, og at folk selv vil velge den beste valutaen.
Statens mislykkede forsøk på å utvikle en egen bitcoin-lommebok kan også sies å ha vært enkelt å forutse. Stater er som kjent dårlige på å utvikle sikre og brukervennlige digitale tjenester. Dette finnes det mange veldig gode alternativer til fra private selskaper.
Dette viser kanskje at veien mot bredere bitcoin-adopsjon går gjennom private aktører snarere enn statlige påbud. Det blir spennende å følge utviklingen videre!